Descriere

Mâncarea cu beţişoarele asiatice este o adevărată artă. Faceţi cunoştinţă cu tehnicile de utilizare şi cu principiile de comportament specifice mesei orientale.

  1. Capătul fiecărui beţişor se introduce între degetul mare şi arătător, menţinându-se în poziţie cu ajutorul inelarului şi al degetului mijlociu.
  2. Al doilea beţişor se ţine paralel, cu ajutorul policelui şi al degetului arătător, acesta din urmă având rolul de ghidaj.
  3. Beţigaşul de sus este cel mobil şi ar trebui să se poată mişca nestingherit.
  4. Acum ne rămâne doar să apucăm delicioasele bucate ale bucatoariei asiatice şi să le mâncăm cu poftă.

Majoritatea amatorilor bucatariei orientale stăpânesc arta de a mânca cu beţişoarele. Puţini cunosc însă eticheta asociată aceestui mod tradiţional de a mânca.

Iată câteva indicaţii folositoare:

  • Când nu folosiţi beţişoarele, aşezaţi-le cu partea ascuţită înspre stânga.
  • Nu înfigeţi niciodată beţişoarele în mâncare.
  • Nu folosiţi beţişoarele ca pe nişte proţapuri, pentru a culege bucăţele de mâncare.
  • Când luaţi mâncare dintr-un vas comun, folosiţi celălalt capăt al beţişoarelor (nu pe cel pe care îl puneţi în gură).
  • Nu serviţi altora mâncare cu beţişoarele, niciodată şi sub nici o formă.
  • Nu arătaţi cu beţişoarele nici spre obiecte, nici spre persoane.
  • Chiar şi supele se pot mânca cu beţişoarele. Ele pot fi folosite pentru a consuma partea solidă, apoi zeama se bea direct din bol.
  • Nu ţineţi beşişoarele în pumnul strâns.
  • Chopsicks-urile coreene

Chopsticks-urile coreene sunt unice, deoarece acestea sunt realizate din metal, pe când cele japoneze şi chinezeşti sunt făcute din materiale naturale și pot ridica o oarecare dificultate celor care nu le-au mai utilizat înainte. Deoarece metalul poate fi alunecos, aceste betisoare sunt aspre la capete, pentru a diminua această trăsătură. O altă diferență între modele coreene şi celelalte este dată de faptul că acestea nu sunt de aceeași lungime ca și cele utilizate în Japonia și China.

Se spune că acum câteva sute de ani bețișoarele erau făcute din argint pur, astfel încât regele să nu poată fi otrăvit. Argintul trebuia să îşi schimbe culoarea dacă în mâncarea suveranului exista vreo urmă de otravă.

Beţişoarele de metal sunt încă frecvente astăzi deoarece oferă oamenilor sentimentul că mănâncă asemeni regelui, dar în zilele noastre sunt făcute din oțel inoxidabil, în loc de argint. Utilizarea metalului în confecţionarea chopsticks-urilor facilitează curăţarea lor şi le face mai igienice. (Corina Stan http://www.saranghanguk.ro/)

Informații suplimentare

Greutate 0,3 kg