Descriere
Desi este considerat a face parte din marea familie a ceaiului verde, Tie Guan Yin este de fapt un ceai Oolong, cu frunze ceva mai inchise la culoare. Marea familie a ceiului verde provine din diverse soiuri ale plantei de ceai Camellia Sinenses, dar, daca ceaiul verde clasic este uscat in aer liber si apoi prajit pentru a se stopa rapid procesul de oxidare, Tie Guan trece printr-un proces mai complex de uscare, natural, pentru a se stopa procesul de oxidare a frunzelor, dar si pentru a-si pastra aroma specifica.
Manufacturarea ceaiului Oolong este deosebita, deoarece unele dintre etapele principale implicate in procesul de obtinere al acestui ceai sunt repetate de mai multe ori pana cand este obtinuta proportia dorita de „rumenire” a frunzelor. Uscarea, rularea, modelarea si arderea sunt procedee similare obtinerii ceaiului negru, dar in cazul ceaiului Oolong este nevoie de mai multa atentie in ceea ce priveste temperatura si timpul. Un ultim pas, coacerea sau prajirea, sunt procese folosite exclusiv in obtinerea Oolongului, in asta constand adevarata arta de a obtine un ceai deosebit.
Preparare: pentru fiecare cana de 200ml se pune 1 lingurita, in apa la 80℃ si se lasa la infuzat 2 minute. Daca timpul de infuzat sau temperatura depasesc valorile recomandate, se va absorbi mai multa teina si gustul va deveni amarui
Ceaiul Verde este indicat pentru ameliorarea depresiei, este un eficient adjuvant în afecţiunile cardiovasculare, reglează metabolismul, creşte imunitatea organismului, energizează organismul în cazurile de oboseală, asigură o buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor, mentine un ritm cardiac constant şi previne apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive. De asemenea, ceaiul verde este un adjuvant în cazul sclerozei multiple, iar testele de laborator efectuate au demonstrat că utilizarea acestuia în timpul urmării unui tratament chimioterapeutic, creşte eficienţa tratamentului. În plus, ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor tumorale, în special a celor de colon, rect, vezică urinară, esofag, pancreas şi stomac, fără să afecteze celulele sănătoase.
Ceaiul verde – Precauţii şi contraindicaţii
La persoanele hipertensive, la cardiacii cu probleme foarte grave şi la bolnavii aflaţi sub medicaţie psihotropa, ceaiul verde se va administra doar cu acordul medicului şi cu prudenţă la inceput.
De asemenea, persoanele cu tulburări de somn nu vor consuma cantităţi foarte mari de ceai verde, mai ales după ora 17. Copiilor sub 12 ani li se vor administra cantităţi foarte mici de ceai verde (sub 0,75 grame pe zi), eventual în amestec cu alte plante (chimen, fenicul, iasomie).
Ceaiul verde in cosmetica
Este foarte bogat în antioxidanţi şi are multiple beneficii pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe. Aşa se face că, atât în cazul pielii, cât şi al părului, această licoare face minuni. Pentru un păr strălucitor şi puternic, ceaiul verde face adevărate minuni, într-un timp foarte scurt.
Pe părul proaspăt spălat se toarnă lichidul rezultat prin fierberea, timp de 15 minute, a pliculeţelor de ceai. Ceaiul trebuie să fie la temperatura corpului. După zece minute, părul se spală din nou cu şampon, pentru o strălucire intensă. Un al beneficiu al ceaiului este acela că ajută la reducerea pungilor de sub ochi şi a cearcănelor. Pliculeţele de ceai verde folosite nu trebuie niciodată aruncate, ci aplicate pe suprafaţa ochilor, cofeina conţinută ajutând la îndepărtarea cearcănelor.
Provenienta: China
Recenzii
Nu există recenzii până acum.