Descriere
Chutney este un condiment, si anume un amestec de mirodenii, fructe şi legume. Vegetalele sunt fie proaspete, fie conservate. Uneori se adaugă oţet şi suc de citrice pe post de conservant, sau se lasă să fermenteze în prezenţa sării. Consistenţa unui chutney este umedă (ca o pastă sau ca un sos gros), iar textura poate varia de la una fină, la una grosieră. Mirodeniile folosite într-un chutney pot varia foarte mult; practic, se poate folosi orice, dar cele mai populare sunt coriandru, cuişoare, tamarin, ardei iute, ceapă, usturoi, limetă, muştar, scorţişoară, ghimbir şi mentă.
Ingredientul principal al unui chutney poate fi aproape oricare, dar cele mai populare chutney-uri sunt cele preparate din fructe: mango, mere verzi, kiwi, papaya, pere, caise, piersici, curmale, merişoare, portocale, nectarine, ananas, rodii, nuca de cocos etc., dar şi din ceapă, rubarbă, roşii, gogonele etc. (Radu Popovici, Retetele lui Radu)