Descriere
Glutamatul este substanta naturala care stimuleaza Umami – sau cel de-al saselea gust. Glutamatul ca substanta individuala a fost descoperit de biochimistul japonez Kikunae Ikeda, care a extras-o din algele Kombu. Alimentele care au acest gust din abundentă sunt pestele, carnea afumată, scoicile si stridiile, ciupercile, algele kombu, spanacul, telina, rosiile, ceaiul verde, algele, anșoa, sardinele, sosul de soia, anumite tipuri de branză precum parmezanul, dar se regăsește și în toate tipurile de carne.
Este glutamatul de sodiu periculos?
Unul dintre miturile care circula legat de glutamatul de sodiu este “sindromul restaurantului chinezesc”, care a aparut dupa ce un pacient a acuzat dureri de caz si senzatie de disconfort dupa ce a consumat preparate de la un restaurant cu specific chinezesc, unde era folosita aceasta substanta pentru a imbunatati gustul preparatelor. Cu toate acestea, nici un studiu nu a validat aceasta ipoteza si utilizarea MSG in limite normale nu este considerata periculoasa pentru sanatate.
In Uniunea Europeana, glutamatul de sodiu este incadrat ca aditiv alimentar E621, autorizat in anumite alimente si supus unor limite cantitative.
Un studiu realizat in anul 1995 de Federatia Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FASEB) pentru FDA a stabilit ca MSG nu este periculoas atunci cand se consuma in limitele stabilite de lege. S-au observat anumite simptome deosebite in cazul unor pacienti care au fost expusi unei doze de 3 grame de glutamat de sodiu in absenta alimentelor, insa datele nu sunt considerate suficient de concludente pentru a cataloga MSG drept nociv. Aceste simptome nu au fost observate si atunci cand MSG a fost administrat impreuna cu alimente. Potrivit raportului, nu există date care sprijina rolul glutamatului in aparitia sau complicarea unor boli cronice.
Productia anuala de glutamat la nivel mondial este de cca 2 milioane de tone, din care 80% se vinde pe piata asiatica, practic este un ingredient care nu lipseste din bucariile casnice din toata zona Asiei de Est, unde singura contraindicatie cunoscuta este consumul peste limitele admise, adica in jur de 6 grame pe zi. Dozajul uzual al asiaticilor este de o lingurita rasa la 1 litru sau 1 kg de preparat.
Glutamatul de sodiu este utilizat in nadele pentru pescuit, pentru a mentine pestii pe vad. Se recomanda un dozaj de maximum 5 g ( o lingura rasa) / 1 kg de nada.
Prin listarea acestui produs nu incurajam consumul de glutamat. mai mult decat atat recomandam documentarea pertinenta inainte de a folosi in preparatele culinare glutamatul de sodiu.
Atentie: nu se consuma ca atare, ci numai in preparate gatite termic.