Descriere
Denumirea de curry a fost preluata de către englezi din India, se pare de la kari – cuvânt din limba tamilă care înseamnă sos, dar și de la frunzele armoate ale copacului denumit tot de către englezi curry, pe numele lui Murraya Koenigii.În India, termenul care desemnează preparatul este masala – care se traduce prin amestec.
Condimentele de bază în varianta indiană sunt turmericul, care este dominant în gust și culoare, chimionul, coriandrul, frunze de curry, ardei iuti. Aceste condimente sunt relativ orientative, în India sunt sute de variante de curry, majoritatea preparate fresh. Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de curry indian este Tikka Masala, un sos condimentat cu pui marinat în iaurt. Mix-ul de condimente indian pentru curry se găsește sub formă de pudră.
Condimentul thailandez pentru curry îl întâlnim sub formă de pastă, în trei variante majore: roșu, galben și verde și alte cîteva declinări intermediare. Elementele comune ale compozițiilor de curry thailandez sunt: lemongrass, galangal, frunze de kafir, pasta de creveți.
Elementele care le diferențiază:
- curry roșu: ingredientul principal este ardeiul chili roșu, de aceea este și cel mai iute dintre toate
- curry galben: ingredientul dominant este turmericul plus alte câteva condimente specifice amestecului indian, de aceea este cel mai aproape de varianta indiană de curry dar își păstrează identitatea thailandeză
- curry verde: ardei iuți verzi și funzele de coriandru proaspăt sunt ingredientele dominante.
În ceea ce privește prepararea, în varianta indiană se pleacă de la un mix alcătuit din usturoi, ceapă, ghimbir, care se trag la tigaie și apoi se adaugă carnea, lichide (de obicei supe), carne – de obicei de pui marinat în iaurt, legume, la final se adaugă mixul de condimente. În varianta thai, pasta curry se prăjește stir-fry într-o lingură de ulei – de obicei ulei de soia, se adaugă aproape invariabil lapte cremos de nucă de cocos eventual diluat cu apă, apoi carnea (pui sau fructe de mare), legumele dorite, sos de pește.
Alergeni: mustar, telina, în varianta Thai – pasta de creveti
Recenzii
Nu există recenzii până acum.