Descriere
Sosul de soia iute cu chili acompaniaza preparatele dim-sum, hot pot sau stir-fry.
Sortimente de sos de soia:
Light: este cel mai vechi si cel mai folosit condiment al Extremului Orient, obtinut la prima presare a boabelor de soia fermentate. Are rolul de a amplifica aromele in procesul de gatire, se poate adauga in timpul gatirii sau la sfarsit, ca si adaos de sare. De altfel, in bucataria asiatica sosul de soia este de multe ori un substitut al sarii. De asemenea, este baza pentru foarte multe dip-uri.
In retetele chinezesti, daca se precizeaza “sos de soia” se refera numai la sosul light. Nu se inlocuieste niciodata sosul light cu cel dark, gusturile sunt total diferite.
Dark si dublu dark: asa cum ii spune numele, este inchis la culoare, mai gros ca si textura decat cel light, datorita adaosului de zahar sau melasa. Se foloseste numai la gatit conform retelor, nu face parte din dip-uri.
Ambele tipuri de sos de soia, dar in special cel light, pot fi aromatizate cu ciuperci, fructe de mare, chili, zahar (sosul de soia dulce este foarte popular in bucataria Indoneziana)
Dupa provenienta: cele mai populare souri de soia sunt cele chinezesti si japoneze. Au gust diferit, reteta de productie fiind diferita. In general, preparatele chinezesti se consuma cu sos de soia chinezesc, respectiv cele japoneze cu sos de soia japonez, dar este o regula relativa.
Ingrediente: sos din boabe fermentate de soia, extract de ardei chili
Alergeni: soia
NU CONTINE monoglutamat de sodiu si conservanti.
Provenienta: China