Descriere
Atentie: acest tip de wok se recomanda a fi utilizat pe ochi de aragaz supradimensionat ca putere si marime -putere minimum 3,5 kw, sau direct pe arzator pentru wok conectat la butelie. Nu este recomandat pentru utilizarea in regim casnic, pe aragaze clasice. Destinat pentru pregatirea a 5-10 portii.
Wok-ul este originar din sudul Chinei, ulterior s-a raspandit in toata Asia si apoi in restul lumii. Ce este wok-ul? O tigaie cu fundul bombat care prin forma sa concentreaza uniform caldura in interiorul tigaii. Procedeul de gatire cel mai folosit la wok este stir-fry, (gatire la temperatura de peste 230 grade, amestecand ingredientele incontinuu), procedeu care necesita o cantitate mica de ulei, mancarea se face in doar cateva minute pastrandu-si majoritatea proprietatilor nutritive – versus gatitul in stil occidental, in care se pierd multi nutrienti prin expunerea excesiva la tratament termic.
Inainte de prima utilizare wok-ul de otel-carbon trebuie ars. In mediul casnic este foarte simplu sa fie ars in cuptor, iata pasii ce trebuie urmati:
– se incinge cuptorul la 230 grade C sau 450 Farenheit (la maximum, in functie de cuptor, cu conditia ca aparatul sa ajunga la aceasta temperatura)
– se spala bine wok-ul cu un burete de sarma si cu detergent, in apa fierbinte, se inlatura tot stratul protector
– se unge cu un strat fin de ulei, pe interior si exterior
– se introduce wok-ul in cuptor pentru 20 de minute. Daca wok-ul are maner de lemn, in prealabil se infasoara manerul cu o carpa umeda si apoi cu staniol
– se scoate wok-ul din cuptor, se descopera manerele, se pune pe aragaz si se incinge
– se prajesc stir fry frunze de ceapa verde, pentru a scoate gustul metalic. Veti obeserva de asemenea ca la suprafata s-a format o pelicula antiaderenta, care trebuie conservata prin intretinerea wok-ului.
– wok-ul este gata pentru a fi folosit
Iata si un documentar amplu despre wok si modalitatea de gatire la wok, de pe blogul culinar www.dorianradu.ro.