Bucătăria Orientului Îndepărtat este un veritabil univers culinar, în care numitorul comun al stilurilor de gătit este bogația de texturi, culori și arome, echilibrul între gusturi – sărat, dulce, acru, amar, iute și umami , dar și proporția echilibrată a alimentelor care alcătuiesc preparatul final.
Dacă facem o scurtă comparație între bucătaria occidentala și cea din Extremul Orient, vom observa că în prima abundă carnea sub toate formele, reprezentând circa 70% din suprafața farfuriei. În bucătăriile asiatice, carnea este tratată ca orice alt aliment și reprezintă undeva la 20-25% din ingrediente. Prezența cu preponderență a legumelor și a pastelor și utilizarea la minimum a grăsimilor conduc spre preparate incomparabil mai sănătoase și mai hrănitoare decât prezența în dieta de zi cu zi a munților de fripturi, cârnați sau alte mezeluri.
În materie de savori și arome, bucătăria japoneză domină de departe scena mondială a preparatelor gourmet. Dacă vorbim despre arta gătitului în adevăratul ei sens, japonezii au depășit orice frontieră, în condițiile în care nota dominantă a bucătăriei japoneze este simplitatea în toate formele ei, dublată de un ritual cu adevărat sacru al servirii mesei și atenția la cel mai mic detaliu. Acest tablou este întregit de numărul de restaurante cotate cu stele Michelin pe plan mondial: Tokio este pe locul 1, urmat pe locul 2 de Kyoto și pe locul 4 de Osaka. Parisul se mulțumește cu locul 3 în clasamentul internațional al oraselor cu restaurante posesoare de stele Michelin.
Nu numai bucătăria japoneză, ci toate bucătariile asiatice se remarca prin simplitate, sunt mai curând intuitive decât orientate pe tehnici sofisticate de gătire. Structura ingredientelor trebuie să adune cât mai multe gusturi și texturi diferite, din care elementul crocant nu lipsește aproape niciodată, reprezentat de ciuperci negre (urechi de lemn), ardei gras, morcovi, diverse tipuri de varză sau murături.
Sezonalitatea joaca un rol esențial în bucătăriile asiatice, chinezii au descoperit de mii de ani că organismul asimileaza mult mai bine nutrienții din legumele și cerealele consumate în anotimpul în care acestea ajung la maturitate, în zona geografică unde comunitățile își petrec viața. Cu alte cuvinte, asiaticii consideră că o legumă este ideal de a fi consumată atunci când se coace în regiunea unde locuiesc ei, nu în regiuni aflate la mii de kilometri depărtare, deși amploarea exporturilor din și spre toate colțurile lumii au desființat în mare măsură acest stil de viață.
Pentru toți locuitorii din Extremul Orient, hrana nu înseamnă doar aliment ci și „medicament“. Ei exploateaza la maximum efectele terapeutice ale hranei. În loc să ia medicamente sau suplimente alimentare, orientalii preferă pur și simplu să mănânce corect.
O caracteristică importantă a bucătăriilor asiatice este realizarea în alimentație a unui oarecare echilibru între energiile Yin-Yang. Când spun oarecare, mă refer la regiune și sezon, fără a intra în detaliile unei diete personalizate. Astfel, în zonele calde sau în anotimpul cald, sunt prezente în alimentație ingrediente preponderent Yin, dar fără a scoate din ecuație pe Yang. În zonele din nordul Chinei, în zonele de munte sau în anotimpul rece, echilibrul se restabilește în favoarea energiilor calde, care vin din ingrediente considerate a îngloba energia focului și a soarelui – Yang.
Multitudinea de sosuri și mirodenii este o altă caracteristică definitorie a bucătariei asiatice. Usturoiul, ardeiul iute, piperul sichuan, ceapa verde și ghimbirul sunt esențiale, reprezintă baza oricărui stir fry reușit. Sosurile sunt considerate condiment și folosite ca atare. Dintre sutele de sosuri, cele de soia – light și dark, vinurile pentru gătit, sosul de pește și de stridii, sosurile pe baza de fasole fermentată și uleiurile condiment constituie fundamentul bucătăriilor din Estul Asiei. În Asia de Sud-Est, pe lângă cele enumerate mai sus, sunt dominante sosurile fresh-picante, pe bază de tamarind, galangal, lemongrass, coriandru verde și evident, ardei iute.
Cele mai multe condimente asiatice pot fi utilizate cu succes în orice preparat, inclusiv în cele românești. Un strop de sos de soia și câteva lingurițe de sos Guilin sau pastă Tom-Yum, transformă clasicele noastre sarmale într-un deliciu. Sau gustul dat de frunzele de lime și o cană de lapte de cocos adăugată în supă, care ne trimite cu gândul și cu simțurile în exotica Thailandă.
Ne-am propus sa adunam in iWok.ro o parte din acest multi-univers culinar. Veti gasi mai multe produse prezente pentru prima data in Romania, fie ca este vorba despre condimente, sosuri, flori sau frunze uscate, accesorii de bucatarie.
Nu in ultimul rand, iWOK.ro va pune la dispozitie expertiza noastra adunata in anii in care am experiementat, gatit si savurat din deliciile simple ale Asiei. Pe blogul culinar walk with the wok va asteapta sute de retete atat asiatice cat si din restul lumii. Iar daca raspunsul cautat nu se afla nici acolo, puteti cere orice informatie la adresa de mail office[@]iwok.ro.
Să aveti poftă,
Dorian Radu & echipa iWok: Irina Tudor, Emmanuel Popa, Christiana Popovici, Gabriela Popa