Descriere
Este tatal steamer-ului modern, originar din zona Canton a Chinei , locul de nastere a traditionalului Dim Sum. Asa cum ii spune si numele, este confectionat integral din lemn de bambus. Au diametre incepand de la 10 cm – pentru uz casnic, pana la un metru – destinate restaurantelor. Cand va cumparati cosul, verificati ce diametru au oalele pe care le aveti, astfel incat sa va cumparati un cos compatibil.
Cum se foloseste?
La prima utilizare se spala cu apa calda, nu se foloseste detergent. Pe fundul steamerului se pot pune frunze de salata, varza sau hartie de copt perforata. Asiaticii folosesc frunze de banan, de lotus sau bambus.
Cosul (sau cosurile supraetajate) se pozitioneaza pe o oala cu diametru similar in care fierbe deja apa, se pun produsele, se acopera cu capacul din dotare si se lasa la fiert conform retetei. Pentru plus de savoare, in apa care fierbe puteti bune diverse ierburi – dafin, frunze de porumb, crengute de rozmarin – in functie si de preparatele din cos.
In uzul casnic se pot suprapune pana la cinci cosuri si gati implicit cinci feluri diferite de mancare.
Ce puteti gati la cosul de bambus? De la traditionalii Jiaozi (coltunasi cu carne), Baozi (chifle cu carne), legume de orice fel, orez, peste, fructe de mare, pui si alte carnuri.
Fata de steamer-ul modern, din plastic sau inox, cosul de bambus – pe langa aspectul rustic, confera si un gust aparte oricarui preparat.
Dupa folosire, se spala bine cu apa fierbinte, daca este nevoie se foloseste o mica cantitate de detergent lichid diluat cu multa apa, o perie sau un burete pentru a indeparta resturile, desi daca este folosit corect nu vor ramane niciodata resturi de mancare. Nu se lasa excesiv in apa deoarece se va umfla. Se depoziteaza in locuri bine aerisite, uscate.
Provenienta: China