Descriere
Reteta standard pentru condimentul „5 arome” foloseste seminte de fenicul, cuisoare, scortisoara sau cassia (o ruda a scortisoarei, populara in special in China si in sud-estul Asiei), anason stelat si piper de Sichuan. Exista insa multe variante care utilizeaza ghimbir, nucsoara si chiar lemn-dulce (in loc de anason stelat), sau piper negru in loc de piper de Sichuan.
Formula are la baza principiul chinez al echilibrului dintre yin si yang. Yang sunt alimentele zise “fierbinti”, asociate cu masculinitatea (in acest caz piper, scortisoara si cuisoare), in timp ce yin sunt alimente “reci” (fenicul si anason stelat), asociate cu feminitatea.
Nici una dintre aceste categorii nu are nimic de-a face cu temperatura la care alimentele sunt gatite, sau servite. In principiu, ingredientele din cele doua categorii trebuie sa fie echilibrate. In medicina traditonala chineza, dezechilibrul este considerat drept cauza imbolnavirilor. Aceste credinte exista si astazi, poate deoarece chinezii prefera sa manance decat sa ia medicamente.
Amestecul este folosit in special in bucatariile din restaurante si mai putin de catre gospodinele chineze. Este folosit la asezonarea marinadelor pentru carne, sau asezoneaza sosurile, supele, tocanile etc.
Ingrediente: anason, ghimbir, usturoi, scortisoara, fenicul, piper sichan, nucsoara.
Provenienta: China
Recenzii
Nu există recenzii până acum.