Descriere
Deși cuvântul secular face referire la ceva care are o vechime de unul sau mai multe secole, ouăle seculare sunt ouă (de găină, rață sau prepeliță) marinate, timp de câteva luni, într-un amestec de soluție salină, cenușă, argilă, la care se adaugă uneori lemn de frasin, var nestins și coji de orez. Acest proces transformă albușul într-un jeleu translucid de culoare închisă, cu gust ușor sărat iar gălbenușul capătă o textură cremoasă, o nuanță de gri-verzui și un puternic miros de sulf și amoniac.
Cu toate că pot fi consumate și ca atare, de obicei sunt servite cu ghimbir murat sau alături de congee – un terci de orez despre care Împăratul Galben spunea că „este cea mai hrănitoare mâncare de pe pământ”.
În prezent, specialiștii au îmbunătățit metoda pentru producția de masă. Ouăle sunt ținute la marinat într-un amestec de clorură de sodiu, hidroxid de calciu și carbonat de sodiu, timp de zece zile, după care sunt închise etanș, în recipiente de plastic, timp de câteva săptămâni, pentru a grăbi procesul de „îmbătrânire”.
Ouăle seculare sunt tradiționale în China și alte țări asiatice. Conservate conform rețetei străvechi sunt considerate o delicatesă și sunt servite la ocazii speciale.
Iata o varianta simpla, o salata minimala cu ou, ardei iute rosu si ceapa verde si un dip facut din:
- 1 catel de usturoi zdrobit
- 2 lingurite de ulei de susan
- 2 linguri de sos de soia (light), 1 lingura de otet de orez
- jumatate de lingurita de zahar si un praf de sare
- se mai pot adauga frunze de patrunjel sau coriandru
O varianta preferata in Hong Kong, o salata preparata din:
- 100 g Tofu proaspat
- 1 ou secular
- 2 lingurite de ulei de susan si 2 linguri de sos de soia
- branza si oul se taie in cuburi mici, se stropesc cu amestecul din ulei si sosul de soia.
(autori documentar: Emanuela Popa & Dorian Radu)