Descriere
Atentie: acest tip de wok se recomanda a fi utilizat pe ochi de aragaz supradimensionat ca putere si marime, sau direct pe arzator pentru wok conectat la butelie. Nu este recomandat pentru utilizarea in regim casnic, pe aragaze clasice. Destinat pentru pregatirea a 3-6 portii.
Wok-ul este originar din sudul Chinei, ulterior s-a raspandit in toata Asia si apoi in restul lumii. Ce este wok-ul? O tigaie cu fundul bombat care prin forma sa concentreaza uniform caldura in interiorul tigaii. Procedeul de gatire cel mai folosit la wok este stir-fry, (gatire la temperatura de peste 230 grade, amestecand ingredientele incontinuu), procedeu care necesita o cantitate mica de ulei, mancarea se face in doar cateva minute pastrandu-si majoritatea proprietatilor nutritive – versus gatitul in stil occidental, in care se pierd multi nutrienti prin expunerea excesiva la tratament termic.
Inainte de prima utilizare wok-ul de otel-carbon trebuie ars. In mediul casnic este foarte simplu sa fie ars in cuptor, iata pasii ce trebuie urmati:
– se incinge cuptorul la 230 grade C sau 450 Farenheit (la maximum, in functie de cuptor, cu conditia ca aparatul sa ajunga la aceasta temperatura)
– se spala bine wok-ul cu un burete de sarma si cu detergent, in apa fierbinte, se inlatura tot stratul protector
– se unge cu un strat fin de ulei, pe interior si exterior
– se introduce wok-ul in cuptor pentru 20 de minute. Daca wok-ul are maner de lemn, in prealabil se infasoara manerul cu o carpa umeda si apoi cu staniol
– se scoate wok-ul din cuptor, se descopera manerele, se pune pe aragaz si se incinge
– se prajesc stir fry frunze de ceapa verde, pentru a scoate gustul metalic. Veti obeserva de asemenea ca la suprafata s-a format o pelicula antiaderenta, care trebuie conservata prin intretinerea wok-ului.
– wok-ul este gata pentru a fi folosit
Iata si un documentar amplu despre wok si modalitatea de gatire la wok, de pe blogul culinar www.dorianradu.ro.